Keto wielkanoc

Keto Wielkanoc – pomysły na świąteczne dania

Wielkanoc to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście pysznych potraw. Dla osób przestrzegających diety ketogenicznej, może się wydawać, że tradycyjne świąteczne menu stanowi wyzwanie. Jednak nie martwcie się! Dzisiaj podzielimy się z Wami, kilkoma pomysłami na keto dania wielkanocne, które zachwycą Wasze podniebienia bez naruszania zasad diety.

Awokado z jajkami przepiórczymi i boczkiem

Kremowe awokado, nadziewane niewielkimi jajkami przepiórczymi i boczkiem do idealne dania na wielkanocny stół, nie tylko dla osób na diecie keto. Przepis ten jest bardzo smaczny, super prosty a do tego niezwykle odżywczy.

Wystarczy przekroić awokado, wyjąć pestkę i w jej miejsce delikatnie wbić jajko przepiórcze. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Jajka w awokado posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5-7 minut, aż białka ładnie się zetną. Następnie wyjąć, posypać chrupiącym boczkiem i podawać ze świeżymi warzywami czy rzeżuchą.

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa to bezsprzecznie smak Wielkanocy. Klasycznie gotuje się na niej żurek, ale można ją przygotować na wiele sposobów. Dziś podzielimy się z Wami wyjątkowo prostym przepisem dla osób na diecie ketogenicznej. Dzięki niemu keto Wielkanoc będzie Wam smakować jak nigdy wcześniej.

4 białe cebule pokroić w pióra i zarumienić na smalcu. Dość mocno posolić i popieprzyć. Następnie do naczynia żaroodpornego przełożyć 4 białe kiełbasy, na ich wierzch układając usmażoną cebulę ze smalcem. Przykryć i zapiekać około 40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż kiełbaski ładnie się zarumienią. Można podawać z musztardą francuską i chrzanem.

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI I SZYNKĄ

Jajka faszerowane to doskonały pomysł na keto Wielkanoc. Smakują bosko i tak może je jeść cała rodzina, nawet osoby które nie są na diecie. Do tego wyglądają pięknie więc są cudną ozdobą świątecznego stołu.

10 jajek ugotuj na twardo, przekrój i wyjmij żółtka. Na patelni podsmaż na masełku pokrojone w kostkę pieczarki (ok. 10 sztuk) i kilka plastrów szynki. Widelcem rozdrobnij żółtka, dodaj 2 łyżki majonezu, łyżeczkę ostrej musztardy, posiekany szczypiorek i podsmażone pieczarki z szynką. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem a następnie przygotowaną masą napełnij ugotowane białka. Udekoruj świeżymi ziołami i gotowe.

Koszyk
Scroll to Top